Ζύμη για rustic pizza με 1 μονάδα ανα 2 κανονικά κομμάτια!
Υλικά:
- 700 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 7 γραμμάρια (2 κ.γ. γεμάτα) στιγμιαία μαγιά
- 22 γραμμάρια (1 1/2 κ.σ.) ζάχαρη
- 12 γραμμάρια (2 1/2 κ.γ. κοφτά) αλάτι ψιλό
- 40 ml (3 κ.σ.) ελαιόλαδο
- 430 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
1.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφού ανακατέψουμε καλά προσθέτουμε τη μαγιά.
2.Σε διαφορετικό σκεύος, αναμειγνύουμε το λάδι με το χλιαρό νερό και κάνουμε μια τρύπα στη μέση του μείγματος με το αλεύρι.
3.Ρίχνουμε το λάδι με το νερό στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά.
4.Όσο ανακατεύουμε φροντίζουμε να μαζεύουμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπολ. 5.Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και ζυμώνουμε καλά για περίπου 5′-10′ έως ότου να γίνει λεία και αποκτήσει κάποια ελαστικότητα. Εάν κολλάει στα χέρια μας, τα αλευρώνουμε ελαφρώς κατά το ζύμωμα.
6.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και σχηματίζουμε ομοιόμορφες μπάλες.
7.Τοποθετούμε τις μπάλες σε ένα λαδωμένο ταψί (διατηρώντας κάποια απόσταση μεταξύ τους καθώς το μέγεθός τους θα διπλασιαστεί), ή ξεχωριστά σε λαδωμένα πλαστικά σκεύη ή zip-lock σακουλάκια.
8.Σκεπάζουμε το ταψί ή τα σκεύη με μεμβράνη ή καπάκι αντίστοιχα και τα βάζουμε στο ψυγείο να φουσκώσουν και να ωριμάσουν τουλάχιστον για 24 ώρες και έως 5 ημέρες.
9.Δύο ώρες πριν φτιάξουμε τις πίτσες μας, βγάζουμε όσες μπάλες χρειαζόμαστε από το ψυγείο και τις μεταφέρουμε στον πάγκο μας.
10.Με τη γροθιά μας πατάμε κάθε μπάλα προς τα κάτω να ξεφουσκώσει και μαζεύουμε το ζυμαράκι προς το κέντρο σχηματίζοντας ξανά μια μπάλα.
11.Αλευρώνουμε ένα δίσκο και ακουμπάμε τις μπάλες μας, διατηρώντας για μία ακόμη φορά αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Αλευρώνουμε ελαφρά το πάνω μέρος της κάθε μπάλας, σκεπάζουμε το δίσκο μας με μεμβράνη και το αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου.
12.Μετά από 2 ώρες, οι μπάλες μας θα έχουν φουσκώσει και θα έχουν γίνει πολύ αφράτες και μαλακές.
13.Με μεγάλη προσοχή και με τη βοήθεια σπάτουλας ή κόφτη ζύμης, ξεκολλάμε τη ζύμη από το δίσκο και χωρίς να την “σκάσουμε” αρχίζουμε να την ανοίγουμε σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.