Πως μετράμε μονάδες

39
286366

Ο μονάδες

  • Όλα τα φρούτα(εκτός πεπόνι,καρπούζι,μπανάνα,σταφύλι,σύκο,τροπικά φρούτα)
  • Όλα τα λαχανικά(εκτός πατάτα,παντζάρι,καλαμπόκι)
  • Καφές,κακάο,αφεψήματα
  • Ζαχαρίνη,φρουκτόζη,στέβια,σιρόπι αγάυης,σιρόπι σφενδάμου,ζάχαρη καρύδας
  • Μπαχαρικά-Μυρωδικά(ξερά και φρέσκα)
  • Λεμόνι-ξύδι
  • Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη
  • Μουστάρδα και κέτσαπ χωρίς ζάχαρη

1 μονάδα


  • Πεπόνι,καρπούζι,σύκο,σταφύλι,μπανάνα,τροπικά φρούτα
  • Καλαμπόκι, πατάτα, παντζάρι (βολβός)
  • Όλα τα κρέατα,πουλερικά,κυνήγι (ένα είδος τη φορά)
  • Όλα τα ψάρια,θαλασσινά (ένα είδος τη φορά)
  • Όσπρια (φασόλια,ρεβύθια,φακές,φάβα,αρακάς,κουκιά)
  • Ζυμαρικά ή Ρύζι
  • Γάλα ή γιαούρτι ή αυγά
  • Τυριά(ένα είδος τη φορά) (νηστίσιμα τυριά βάσει συστατικών)
  • Βούτυρο ή Λάδι
  • Ζάχαρη λευκή & καστανή(1 μονάδα ανα κουταλάκι)
  • Μέλι
  • Ταχίνι
  • Βρώμη (τύπου κουάκερ)
  • Ξηροί καρποί (ένα είδος τη φορά)
  • Ελιές
  • Αλκοόλ (1 μονάδα ανα ποτήρι- κάθε ποτό στο ποτήρι του)

2 μονάδες

 

Αναψυκτικά κανονικά

Έτοιμο τσάι τύπου nestea

Ψωμιά-Ζύμες

  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης με σουσάμι =2 μονάδες ανα τεμάχιο
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς σουσάμι=1 μονάδα ανα τεμάχιο
  • 3 φρυγανιές κανονικού μεγέθους=1 μονάδα
  • 1 φέτα ψωμί(30γρ) =1 μονάδα
  • 1 παξιμάδι(70γρ)=1 μονάδα
  • Κρίσπις παξιμαδάκια=1 μονάδα τα 6 τεμάχια
  • Σουβλακόπιτα κανονικού μεγέθους=1 μονάδα ανα τεμάχιο
  • Σουβλακοπιτάκια μικρά=1 μονάδα τα 2 τεμάχια
  • Τορτίγια= 1 μονάδα ανα τεμάχιο
  • Κυπριακή πίτα= 1 μονάδα ανά τεμάχιο
  • Αραβική πίτα=1 μονάδα ανα τεμάχιο
  • Στις πίτες μετράμε 1 μονάδα για το φύλλο(ανεξάρτητα υλικών)για 3 κομμάτια σε μέγεθος τραπουλόχαρτου+κάθε υλικό της γέμισης
  • Στην πίτσα μετράμε 1 μονάδα για τη ζύμη (ανεξάρτητα υλικών)για 2 κομμάτια+κάθε υλικό που βάζουμε απο πάνω

Προσοχή!Οι λοιπές ζύμες τυποποιημένες και μη (κρουασάν,μπισκότα,κουλούρια,κέικ,κρέπες κλπ) μετριούνται με τα συστατικά τους.

Μέτρημα λαδιού

  • Τσιγαρίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς προσθήκη λαδιού=1 μονάδα
  • Τσιγαρίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας λάδι=2 μονάδες
  • Τσιγαρίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο φούρνο=2 μονάδες
  • Τηγάνισμα=1 μονάδα
  • Ωμό=1 μονάδα
  • Φούρνο μόνο=1 μονάδα
Διαβάστε περισσότερα

Comments

comments